Rektör Özkan: 'Sunulan Hizmetin Ucuzlaması Tehlikeli'
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan çok özel açıklamalarını Breaking News Antalya Sorumlusu Semra Binay'a anlatt.
Sunulan Hizmetin Ucuzlaması Tehlikeli |
“Sağlık turizminde son yıllarda bir artış mevcuttu ancak pandemi bu süreci daha da hızlandırdı” diyen Rektör Özkan, “Bu konuda ülkemiz çok iyi bir sınav verdi. Sağlık sistemimizin ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha gördük. Pandemi ile birlikte aslında güçlü gördüğümüz devletlerin sağlık sisteminin nasıl çöktüğünü de gördük. Bu yüzden dünyanın dört bir tarafından ülkemize sağlık hizmeti almak için gelen insanlar oldu. Bu anlamda aslında bu bize önemli bir kapı araladı. Ancak önemli olan yakaladığımız bu ivmeyi daha da yukarıya taşımak. Dünyada 1 milyonun üzerinde kişi tedavi amaçlı seyahat ediyor. Hepimizin ortak amacı yaklaşık 100 milyar dolar olarak ölçülen sağlık turizmi pastasında ülkemizin payını artırmak olmalıdır. Singapur ve Malezya başta olmak üzere sağlık turizmine erken başlamış ülkelerle rekabet ederek, sağlık turizmi canlılığını ülkemize çekmek için birlikte çalışmalıyız. Arap pazarının potansiyelinin de daha iyi değerlendirilmesi gerek. Ülkemizin 2023 hedefleri arasında tıbbi tedavi amaçlı gelen ziyaretçi sayısının 1,5 milyona, sağlık turizmi gelirinin ise 10 milyar dolara ulaşması var. Sağlık Bakanlığı verilerine göre bu yıl 10 aylık dönemde tedavi amacıyla gelen 718 bin yabancı hastaya sağlık hizmeti sunduk. Potansiyelimizin pek azını kullanarak bu sayılara ulaşmamız, bu hedeflerin çok da uzak olmadığını gösteriyor. Biraz emek verirsek çok önemli sayılara ulaşabiliriz.” dedi.
“Antalya Sağlıkta Dünya Markası Olabilir”
Antalya’nın ülkemizde sağlık turizminde önde gelen şehirlerinde bir tanesi olduğunuda belirten Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı ve Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan’ “Hatta Antalya’nın imkânlarını iyi değerlendirebilirsek dünyada sağlık turizminde marka olabilecek potansiyele sahip. Tabii ki bunun için bazı adımlar atılması gerekiyor. En öncelikli adım ise Sağlık, Kültür ve Turizm, Hazine ve Maliye Bakanlıkları ile YÖK’ün ortak çalışmasıyla gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılması. Sağlık turizmi için tekrar yatırım yapmaya gerek yok, mevcut altyapımız yeterli sadece mevzuattan kaynaklanan sorunların ortadan kalkması halinde sağlık turizminde Antalya’nın büyük bir atılım yapacağına inanıyorum. Bu konuda Akdeniz Üniversitesi olarak da iddialıyız. Üniversite hastanemiz alanında uzman akademik kadrosu, donanımlı alt yapısı, son teknoloji cihazları ile her alanda hem yurt içi hem de yurt dışı hastalarına en iyi tedavi hizmetini sunma konusunda kendisini kanıtlamış durumdadır.” şeklinde konuştu.
“Antalya Sadece Deniz Kum Güneş Değil”
Antalya’nın sadece deniz, kum, güneş olarak değil alternatif turizmiyle de ön plana çıkması gerektiğinide sözlerine ekleyen Rektör Özkan, “Antalya çok güzel bir şehir ve her anlamda yüksek bir potansiyel taşıyor. Tarihi, kültürü, doğasının yanında gelişmişliği ile de sağlam bir altyapısı var. Özellikle ulaşım ve konaklama gibi avantajları da bu noktada önemli. Bu potansiyel ile Antalya’da deniz turizminin yanında kültür, sağlık, spor, kış, kongre, turizmi ile de atağa geçebiliriz diye düşünüyorum. Antalya’nın bu anlamda avantajı sağlık için gelen bir hasta sadece bununla kalmayıp hem konaklama hem gezi hem de diğer aktivitelere katılarak diğer turizm faaliyetlerine de katkı sağlamış oluyor.” dedi