Araştırmalar ortaya çıkardı: İnsanların yüzde 85'i böyle uyuyor
Araştırmacılar, erişkinlerde uykuya başlama zamanına göre "tavuk tipi" ve "baykuş tipi" uyuma ayrımı yaptı. Buna göre, erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22.00-24.00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01.00-02.00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22.00‘den önce uyuyor.
Uyku, insan sağlığını doğrudan etkileyen en önemli faktörlerden biri. Yaşam kalitesini en yüksek düzeyde tutmak ve hem beden hem de ruh sağlığını korumak için uyku kalitesini de artırmak gerekiyor.
TRT Haber'in aktardığına göre, her uyku çeşidi, bu sürece olumlu katkıda bulunmuyor. Uykunun zamanlamasına ve süresine dikkat etmek gerekiyor. Peki günlük 8 saat uyku, her insan için yeterli mi, daha az uyku ile hayat kalitesi artırılabilir mi, hangi yaş hangi saatte ve ne kadar uyumalı?
Uykuya başlama zamanı, ideal uyku süresi, sabah uyanma hızı ve uyanma eşiği kişiden kişiye göre farklılık gösteriyor. Bebeklik, okul öncesi ve sonrası çocukluk, ergenlik, erişkin ve yaşlılık gibi yaşa bağlı olarak, gece uykusunun başlama zamanı ile uyku süresi değişiyor.
Tavuk Tipi Mi, Baykuş tipi Mi?
Erişkinler uykuya başlama zamanlarına göre `tavuk tipi` ve `baykuş tipi`, uyku sürelerine göre ise kısa uyuyanlar ve uzun uyuyanlar olarak ayrılıyor.
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22.00-24.00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01.00-02.00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22.00'den önce uyuyor.
Uyku süresine bakıldığında erişkinlerin yaklaşık yüzde 85'inde ideal uyku süresi 6-8 saat arasında. Geriye kalan yüzde 15'lik bölümün bir kısmında 6 saatten az uyuma yeterli gelirken, bir kısmı için ideal uyku süresi 8 saatten fazla.
Dikkat ve öğrenmemizin en yüksek olduğu saatler sabah 10.00-12.00 arası ve öğleden sonra 15.00-16.00 arası. Bazı kişilerde öğlen 12.00-14.00 arası enerji azalması ve uykululuk hali görülebiliyor.
Bu zaman diliminde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde kısa süreli, şekerleme dediğimiz uyku sonrasında günün geri kalan kısmında daha zinde hissetme, fiziksel ve zihinsel aktivitede olumlu yönde etkilenme ve performans artışı olabiliyor.
Gündüz uyunan uyku eğer uzun süreli olursa, öğle saatlerinin dışında uyunursa ve birden fazla sayıda gündüz uyuma olursa gece uykuya dalma zamanı gecikiyor. Zaman içinde uyku uyanıklık döngülerinde etkaaaailenme meydana geliyor ve uyku düzenleri bozulabiliyor.
Sağlıklı Uykuya Ulaşmak İçin 10 Adım
1- Düzenli bir yatma ve uyanma zamanı belirleyin.
2- Eğer şekerleme alışkanlığınız varsa 45 dakikayı geçmeyin.
3- Telefon gibi mavi ışık yayan cihazlardan uzak durun.
4- Yatmadan 6 saat önce kafeinden uzak durun. Buna kahve, çay ve birçok gazlı içecek ile çikolata dahil.
5- Yatmadan 4 saat önce ağır, baharatlı veya şekerli yiyeceklerden kaçının.
6- Düzenli egzersiz yapın, ancak yatmadan hemen önce değil.
7- Rahat ve yumuşak nevresimler kullanın.
8- Rahat bir uyku sıcaklığı ayarı bulun ve odayı iyi havalandırın.
9- Tüm dikkat dağıtıcı gürültüleri engelleyin ve ışığı mümkün olduğunca ortadan kaldırın.
10- Yatak odanızı iş veya genel eğlence amaçlı kullanmaktan kaçının.
Uyku Sırasında Vücudumuzda Neler Oluyor?
- Vücudun tamiri ve yenilenmesi sağlanır.
- Büyüme hormonu gibi hormon salınımları olur.
- Metabolizma düzenlenir.
- Gün içindeki bilgiler süzülerek gerekli olanlar hafızaya kaydedilir.
- Bağışıklık sistemi yenilenir.