Hamilelik döneminde yaşanan sorunlar arasında cinsellik en az dile getirilen, genelde riskli bir durum olduğunda ya da eşler arasında sorun oluşmaya başladığında paylaşılan bir konu. Oysa sağlıklı bir hamilelik geçirmek, mutlu bir çocuk yetiştirmek için düzenli ve mutlu cinsel hayatın yeri tartışılmaz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Servet Şekeryapan Çalıkoğlu, halk arasında yanlış düşüncelerin çiftlerin cinsel ilişkiden soğumasında en önemli faktör olduğunu belirterek hamilelikte cinsellikle ilgili doğru bilinen 7 yanlışı sıraladı
1-Hamilelikte ilk 3 ay ilişkiye girince düşük olur
Hamileliğin ilk ayları bebeğin rahme tutunduğu ve vücudun bebeği kabul ettiği en riskli dönem. Ancak sağlıkla başlayan, gebelik kesesinin ve bebeğin ultrasonografik muayenesinde sorun görünmeyen, annede de ağrı, kanama gibi problem olmayan hamilelik sürecinde cinsel ilişki düşük riskini artırmıyor. Doktorunuz ilişki yasağı koymadığı sürece önceki cinsel hayatınıza devam edebilirsiniz.
2-Hamileyken ilişkiye girince bebeğe sperm ve meni geçişi olur
Hamilelikte rahim ağzında koyu mukus tıkacı oluşuyor ve rahim içine vajinal salgıların geçişini önlüyor. Bebek rahmin içersinde ve su kesesi ile koruma altındayken vajinaya dökülen meni sıvısı bebeğe geçemiyor ya da rahim içerisine girip bebeğe zarar veremiyor. Kondom gibi bariyer yöntem kullanımına gerek yok.
3-Hamilelikte ilişki çok ağrılıdır
Değişen hormonal düzeylere bağlı olarak vajinanın salgıları ve ph dengesi değişkenlik gösteriyor. Artan kan akımı ile vajina daha duyarlı ve dolgun hale geliyor. Vajinal sıvı artışı ile enfeksiyonlara yatkınlık oluşuyor. Tüm bu değişiklikler sonucu hamilelik öncesi dönemdeki kadar istekli ve ıslak vajina duvarları olmayabilir bu da ilk giriş esnasında ağrı ile sonuçlanabilir. Ancak çiftler bu durumu deneyimleyerek vajinayı uygun hale getirdikten sonra ağrı problemi yaşanmaz.
4-Hamileyken orgazm olmak beklenmez
Düşünülenin tam aksine hamilelikte orgazm olmak daha kolay. Artan kan akımı ve yükselen hormon seviyesi ile daha erken ve güçlü orgazm genellikle hamileliğin ikinci trimesterinde gerçekleşiyor. Orgazm sonrasında ise daha huzurlu ve rahat bir uyku süreci ile annenin dinlenmesine katkı sunuyor. Bazı kadınlar dişiliği hamile iken keşfettiklerini belirtiyor.
5-Orgazm erken doğuma sebep olur, bebeğe zararlıdır
Orgazm vajen ve uterusta meydana gelen bir dizi ardışık kas hareketi ve kalpte ritim değişikliği olarak tanımlanıyor. Ancak bu rahimdeki kasılmalar geçici oluyor ve bebek su kesesi içerisinde koruma altında olduğundan bu kasılmaları hissetmiyor. Aynı zamanda orgazmla yükselen mutluluk hormonları ile bebek anne karnında mutlu oluyor.
6-Eşim beni bu halimle beğenmez ve arzulamaz
Kadınlar annelik duyguları ve temel iç güdüleri arasında seçim yapmak zorunda hissediyorlar ve daha kutsal gördükleri anneliği seçiyorlar. Değişen vücut şekli ile birlikte eşlerinin kendilerini beğenmediğini düşünüp içlerindeki isteği bastırıp eşlerine de annelik duyguları ile yaklaşıyorlar. Halbuki erkekler kadının annelik ile taçlandığını ve daha değerlendiğini düşünürler ve istekleri en az eskisi kadar vardır.
7-Hamilelikte son aylarda cinsel ilişki erken doğum sebebidir
Erken doğum için risk faktörü taşımayan, rahim ağzı yetmezliği ya da rahimde kasılmaları olmayan hamilelerde doğuma kadar cinsel ilişki güvenli. Meniden salgılanan bir takım rahim kasıcı maddeler risk faktörü olmayan hamilelerde doğumu başlatamaz. Doktorunuz yasaklama getirmediği sürece önceki sıklıkta ilişki devam edebilir.
Hamilelikte cinsel ilişkinin yasak olduğu durumlar
-İlk 3 ayda kanama ve ağrı ile olan düşük tehdidi
-Tekrarlayan düşüğü olan hastalar
-Daha önce erken doğum nedeniyle rahim ağzına dikiş konulan hastalar
-Plasentanın rahim ağzını kapattığı durumlar-Vajinal enfeksiyon durumları
-Cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı
Bu durumlar dışında düzenli doktor kontrolünde olan hamilelerin cinsel hayatlarını hamilelik boyunca kısıtlamasına gerek yoktur. Ancak tabii ki değişen hormon seviyeleri, fiziksel yorgunluk düzeyi, uyku ve bulantı sorunları zaman zaman cinsel istekte azalma ile sonuçlanabilir. Bu süreçte ise eşler arasında iletişimin korunması, sevgi temelli cinsel yaklaşımlarda bulunularak her iki taraf için bu sürecin mutlu ve tatminkar geçirilmesine yardımcı olur.
kaynak: milliyet